Vastuu 2019
Jos ei ole vastuuta, niin se on määritelmällisesti sitten vastuuttomuutta. Vastuuton voi aina yrittää syyttää huonoa tiedonkulkua. Varsinkaan ikäihmisiä selittely ei epäonnistumisen vaiheessa auta yhtään. Poliitikon viimeinen pelastusrengas tai sanoisinko hyppyistuin on se, että syyttää mediaa. Onnistui poliitikko sitten miten vaan, niin joka tapauksessa äänestäjä unohtaa yleensä kahdessa kuukaudessa.
Väkisin sitä on tullut seurattua vastuunpakoilua. Eräs henkilö oli jokunen vuosi sitten täysin tietämätön toimialastaan heti kun pääsi eläkkeelle. Ei siis puhettakaan, että olisi jotain neuvonut. Kiitos siitä!
Vastuuttomuuden tahti on nykyään jollain tavalla kiihtynyt. Sen verran paljon kaikkia esimerkkejä tulee vastaan. Kansakuntana Suomen velkaantuneisuus on toistaiseksi hallinnassa, vaikka tilanne ei mikään mairitteleva olekaan. Liian iso osa yksittäisistä kansalaisista sitten maksaa velkojaan turhan leväperäisesti. Vakuudettomien lainojen eli niin sanottujen pikavippien suosio selittyy yksilöiden vastuuttomuudella.
Kunnallisella puolella esimerkiksi rakennusvalvonnassa on kirjaimellisesti valvontaa. Kuullut jutut muistuttavat lähinnä kiusantekoa. Tässä kohta herää kysymys. Jos on tiukkaa lakiin ja määräyksiin perustuvaa valvontaa, niin seuraako siitä sitten vastuuta? Ilmeinen vastaus on valitettavasti kielteinen. Moderni trendihän on pankkitoiminnassa, että voitot ovat yksityisiä ja tappiot sen sijaan kuuluvat veronmaksajille. Jos rakennusvalvonta on todella hyvää, niin kaikki homevauriot voi huoletta maksattaa veronmaksajilla. Vahinkoja ei tietenkään synny, eihän.
Lääkärin luulisi vastaavan ihmisen terveydestä kokonaisuudessaan. Myös sillä saralla pätee se, että jos vastuuta voi osittain siirtää toiselle taholle, niin se mahdollisuus otetaan välittömästi käyttöön. Tunnistavatko ihmiset edes vastuuttomuutta, koska se on niin tavattoman yleistä.
Henkilökunnan työtehtävien liian tiheä kierto yhdistettynä tavallaan sokeaan sähköiseen työnohjaukseen voi johtaa ikäviin väärinkäsityksiin. Osaava henkilöstö osaa paikata lähiesimiesten pieniä virheitä. Tämä tosin edellyttää sopivan kokoista, itseohjautuvaa työtiimiä yhdistettynä asiakkaiden kohtuulliseen pysyvyyteen.
Rakennusvalvonnan tapaisesti yhteiskunnassa on myös muita virkatehtäviä. Nykyään on lähes jatkuvaa vastuullisen resurssoinnin puute. Sen jälkeen revitään yleensä todella lyhyellä aikataululla enemmän tai vähemmän vapaaehtoisten kansalaisten selkänahkaa. Tietoa ei jaeta ennen viimeistä ajanhetkeä.
Tietyt asiat pitää hoitaa verovaroin. Jos nykyiset verorahat eivät tunnu riittävän, niin sitten rahoituksen painopisteitä pitää tarkistaa. Veronkorotusten tie on jo käyty loppuun.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.