Taloudellisesta eriarvoisuudesta
Erityisesti eduskuntakeskustelussa otsikon sanoja toistetaan koko ajan. Mielestäni pariin sanaan mahtuu aika monta väärinymmärrystä. Aihepiiristä toki saa olla mitä mieltä vaan. Jokaisen oma tuntemus on arvokas.
Arvokasta on siis se, miltä tuntuu. Jo monta vuotta kaikenkarvaiset köyhyystutkimukset ovat ihmetyttäneet. Määritellään joku rahamäärä. Jos ansaitset vähemmän, niin sen jälkeen sinut luokitellaan köyhäksi. Kannattaa kysyä ihmiseltä itseltään, että miltä hänestä tuntuu. Pienempiin tuloihin voi liittyä esimerkiksi tarkoituksellista vapaa-ajasta nauttimista. Samoin vastuu tuskin niin painaa hartioita. Hyvätuloisen paineista eivät välttämättä ulkopuoliset tiedä mitään.
Tuskin kukaan uutisia seuraava voi välttyä kirjaimista NHL ja nimestä Patrik Laine. Armoitettu maalintekijä on kovaa valuuttaa. Jo nyt spekuloidaan etukäteen hänen tulevien vuosiensa tilipussista. Se on varmasti korkeampi kuin useimpien samassa joukkueessa pelaavien. Onko sillä jotain tekemistä ihmisarvon kanssa?
Omasta mielestäni ei sitten mitään yhtymäkohtaa ole. Takavuosina sairaanhoitajat uhkailivat lakolla. Viisas perustuslakivaliokuntamme linjasi silloin, että oikeus elämään on erittäin tärkeä asia. Siksi hoitohenkilökuntaa voidaan vaikka pakottaa töihin. Eivät kaikki kansalaiset tästä samaa mieltä ole.
Erilainen palkka vain kertoo erilaisesta ammatillisesta kyvykkyydestä. Jos tämä varsin luonnollinen asia jäykästi tasapäistetään, niin tuskin se on mikään hyvä asia. Riittävän isot puhurit kun puhaltavat, niin jopa Nokian puhelintuotanto joutui Suomessa antautumaan.
Aina löytyy muutamia mielenkiintoisia vastakkaisia esimerkkejä. Mikäli haluat työskennellä hitaasti, niin kyllä sinulle on paikka olemassa. Se on Helsingin villasukkatehdas. Ja tämä ei ole mikään vitsi. Tosin yritys on melko pieni. Muutamalla on mahdollisuus tehdä työtä lähes antiikkisten koneiden keskellä. Yksittäisestä yrityksestä päästään luontevasti yritystukiin. Niiden karsiminen näkyy olevan Suomessa ylivoimaista. Ihminen on muutosvastarintainen. Yrityksillä on lisäksi paljon enemmän taloudellisia mahdollisuuksia puolustaa omia etujaan. Mikäli yritykselle tai kotitaloudelle on jotain tukea haettavissa, niin asiaa voidaan miettiä vaikka 100 tuntia viikossa. Samalla tarvitaan resurssia tukipäätösten tekemiseen. Kolmas pyörä on sitten vielä valvonta päälle. Sama panostus on muualle kohdennettuna varmasti paljon hyödyllisempää.
Yritystukiin liittyy vielä se asia, että on väärin menestyä jonkun toisen rahoilla. Se ei voi olla arvo. Politiikalla pitää rohkeasti luoda puitteita kannustavalle yritystoiminnalle. Sama koskee yksilöitä. Häivytetty riski ei vastaa todellisuutta.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.