Aatteen palonkestävyys
Monesti ihmisellä on suorastaan intohimoisia harrastuksia. Siinä vaiheessa harrastus on oikein todellinen, kun se vie kaiken ajan sekä rahat. Ulkopuolisen mielestä koko touhu on määritelmällisesti turhaa. Politiikan tekemistä voi myös pitää harrastuksena. Siihen liitetään usein sana aatteen palo. Ihmetellään sitä seuraavaksi.
Politiikkaa tekevät pitävät usein itseään pyyteettöminä. Sallitaan se heille. Sallitaan vastaavasti myös poliitikkojen perusteltu kritisointi. Aatteen palo saa ihmisen uhraamaan iltansa kokouksissa ja tekemään raskaita vaalikampanjoita. Uskokoon ken tahtoo.
Yhden tusinaelokuvan loppukohtaus oli ihan tuttua tavaraa. Niin sanottu hyvä ja paha taistelivat lopussa viimeiseen mieheen. Lopputulos ei ollut yllättävä. Mielenkiintoista oli muodollisesti rikollisemman henkilön käymä dialoginen suostuttelu.
Roisto ei pitänyt itseään mitenkään huonona ihmisenä. Pikemmin hän kyseenalaisti poliisin motiivit. Mitä lopulta pelissä on jäljellä? Se on hyvä kysymys. Tiukassa paikassa roolit voivat hämärtyä. Samoin puolueet voivat lähentyä toisiaan. Erityisesti tämä koskee puolueiden yksittäisiä toimijoita. Julkisuudessa tehdään yhtä ja kabineteissa toista. Elokuvien käsikirjoituksia ja politiikkaa yhdistää raha!
Puhdasoppinen aate on enemmän henkinen asia. Muuten luulisi, että tutkimalla on todistettu yksi poliittinen mielipide täysin oikeaksi. Vaikka maailma tuivertaa ympärillä, niin aate pysyy. Ideaalisessa maailmassa voi sanoa aatteella olevan palonkestävyyttä. Teoria on teoriaa ja käytäntö on sitten toinen asia.
Politiikan kulisseissa aate joutaa helposti romukoppaan, mikäli aate joutuu ikävästi ristiriitaan rahan kanssa. Taloudelliset edut voivat olla melko pieniä. Silti niistäkään ei haluta tinkiä. Aatteen liekki siis sammuu herkästi. Politiikan raskassarjalaiset sen sijaan pyörittävät määritelmällisesti suurempia rahoja. Politiikassa joukkovoima on tärkeää. Siksi myös vähemmän aatteelliset rahapoliitikot yhdistävät voimansa. Tämä tapahtuu tietysti kulisseissa. Mitään ei voida todistaa. Ainakaan kovin helposti. Poliisi Jari Aarnio on saamassa tuomioita lähinnä savuavien puhelimien perusteella.
Aina pitää uskoa muutokseen. Politiikkaa kannattaa ehdottomasti harrastaa. Se on sitten eri asia, että keneltä kysyy neuvonsa alkutaipaleella.
Kirkonmiehillä voi kuvainnollisesti olla silmät ristissä. Arkinen selitys on maallinen inhimillinen väsymys. Omissa kirjoituksissani olen nimittänyt unta luontoäidin balsamiksi. Usein kannattaa levätä. Kirkosta aasinsilta muihin viranhaltijoihin. Virkavastuu Suomessa eri muodoissaan se vasta mielenkiintoinen asia on. Ellei muuten niin erityistilintarkastus pitää mielen virkeänä.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.